Top
Image Alt

Reismetlies

De gekte van India. Mijn startpunt. Mijn shock. De stad waar ik even helemaal stil van werd. Ik hoor niets anders dan schreeuwende Indiërs, toeterende Tuc-Tuc’s en heel veel loeiende koeien. Wát een stad.

Ik word ondergedompeld in de cultuur van India en word meteen met beide benen op de grond gezet. Wat een andere wereld. India is niet eens zo ver vliegen maar de wereld staat op z’n kop. Er is niets dat lijkt op ons koude kikkerlandje. Helemaal niets.

Het is voor mij de eerste keer dat ik kennis maak met Azië. En zoals wij in Brabant zeggen: Meteen voor ’n goeie. Delhi lijkt in niets op mijn dorpje Sint-Oedenrode haha. Maar wat een fantastische stad. Wat een land. Wat een mensen. De drukte is even gek maar het went snel. Al snel hoor ik de geluiden niet meer zo goed. Al snel ruik ik de koeienschijt niet meer en al snel hoor ik de tuc-tuc’s niet meer toeteren.

Er zijn een paar dingen in Delhi die we perse willen zien. Het Rode Fort, de Vrijdagmoskee van Delhi, een Sikh-Tempel en Raj Ghat. Verder wil ik gewoon heel veel indrukken krijgen van deze stad. Heel veel zien, voelen, ruiken, horen en meemaken. En dat gaat me hier wel lukken. En ohja, heel veel lekker eten. Want my gosh wat ziet dat er allemaal lekker uit.

Raj Ghat is een bijzondere plek voor veel Indiërs. Mahatma Gandhi is de onbetwiste politiek en spiritueel leider van India tijdens de periode van de onafhankelijkheidsstrijd. De volksheld en beroemdste vegetariër ter wereld is tijdens zijn leven al een legende en is door de Indiërs benoemd tot Vader des Vaderlands. Hij is geboren in een dorpje in India, studeerde rechten in Londen en woonde een tijd in Zuid-Afrika. Beïnvloed door de apartheid aldaar keerde hij als hervormer terug naar India. Gandhi was een voorvechter van vrede tussen moslims en hindoes: actieve geweldloosheid was zijn middel voor revolutie. Hij werd in 1948 vermoord door de extremistische hindoe Nathuram Godse. De dag na zijn dood trok een rouwstoet van een miljoen mensen over negen kilometer dwars door Nieuw Delhi. Na zijn crematie werden Gandhi’s asresten verdeeld over verscheidene urnen en verspreid over India. In Delhi kun je de plaats van zijn crematie bezoeken. Het is een zwart marmeren tableau met een eeuwig brandende vlam

Het Rode Fort is een ommuurd paleis in Delhi. Het Rode Fort ligt aan de rivier Yamuna. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden van Delhi en daarom wilde wij het ook wel even bezichtigen. Dit alles trouwens bij een graad of 50. Men wat was het heet. Vanaf nu mogen we nooit meer klagen in Nederland. Het is ook de plaats waar de minister-president van India elke 15 augustus een toespraak houdt, de dag dat India onafhankelijk werd van Groot Britannië. Prachtig om te zien. De rode kleur komt fantastisch mooi tot zijn recht. Heel bijzonder door de grootte van het paleis…

Verder vind ik Delhi vooral heel tof omdat er zo veel te zien en te doen is. Dit zijn onze eerste dagen in India en daarom kijk je je ogen uit. Ik vind het fantastisch om op een bankje te gaan zitten en te kijken naar alle mensen en dieren. Te zien hoe ze kippen slachten, hoe ze ruzie maken op straat of hoe hele families met thee staan te kletsen op het midden van een kruispunt. Er is overal leven en dat spreekt me ontzettend aan.

Tevens zijn de mensen in India mega aardig. Ik word nogal eens aangekeken omdat ik er natuurlijk niet zo uit zie als de traditionele Indiase vrouw daar. De mensen kijken maar zijn ook niet te beroerd om wat te vragen. Ze vragen waar je vandaan komt, wat je in hun land komt doen en beginnen meteen het mooiste verhaal over hun stad op te hangen. Stuk voor stuk heel vriendelijke mensen. Echt heel tof.

LEUKE EETTENTJES

Saravana Bhavan
Traditioneel lekker Indiaas eten. Heerlijk. Hier kan ik echt van genieten. Zeker de moeite waard wanneer je in New-Delhi bent.
13, Block P, Connaught Circus, New Delhi, India

MEER BLOGS VAN LIES OVER INDIA

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: