Top
Image Alt

Reismetlies

Ben jij al eens in Krakau geweest? Ik ben nog nooit in mijn (oh-zo-lange) leven in Polen geweest. Het trok me niet zo. Geef mij maar de bruisende cultuur en sfeer van het Zuiden. Ik kom hier volledig op terug want wat een bijzondere stad is Krakau!

Mijn god, wat heb ik me vergist. Samen met een vriendin en haar familie vertrekken we voor een week naar Krakau. We hebben in eerste instantie voor deze stad gekozen omdat we graag een keer naar Auschwitz wilden gaan. Een heftige reis dus die hopelijk ook zijn mooie kanten gaat kennen.

Aangekomen in Krakau (de zon schijnt) gaan we de stad verkennen. Wát een sfeertje. Ik heb een beetje een grauw beeld van Polen, dat zal misschien ook wel in de rest van het land zo zijn, dacht ik, maar Krakau is echt een heel toffe hippe stad. De eerste avond zijn wij in een Pools eettentje gaan eten. Dumplings. Heerlijk. Het is leuk om juist in zo’n tentjes te eten. De sfeer, de uitstraling en natuurlijk de menukaart is net even wat anders en dat maakt het juist zo leuk. Ik ben daarom ook een groot voorstander van lokale zaakjes. Pizza eet je immers in Italië en friet in België, toch?

De volgende dag vertrekken wij al vroeg richting Auschwitz. Ik wil hier niet te veel woorden aan wijden. Het is indrukwekkend en ik ben er nog een beetje stil van. Absoluut de moeite om heen te gaan omdat het je even met de neus op de feiten drukt. Bepaalde zaken worden ineens veel minder belangrijk.

Daarna is het voor ons de tijd om Krakau te verkennen. Krakau en haar vele kerken kan ik wel zeggen. Mijn god wat heeft deze stad er veel. De stad is nog heel Katholiek en dat is overal terug te zien. Krakau is tijdens de oorlog voor een heel groot deel bewaard gebleven en dat is maar goed ook. Prachtige oude gebouwen volgen elkaar op en dat geeft een heel erg mooi beeld van de stad. Het ademt het oude uit maar tegelijkertijd ook het frisse, nieuwe. Dat maakt deze stad zo bijzonder.

In Krakau is verder heel veel te zien. Je kunt er gemakkelijk een aantal dagen ronddwalen zonder je er te vervelen. Bij ons zit het weer mee en dat maakt natuurlijk alles nog een beetje leuker. Een zonnetje breng namelijk altijd bij aan je humeur, toch?
De Mariakerk in Krakau is een fantastische mooie kerk. Maar die zijn er nog honderden meer zoals ik jullie al vertelde. Om ze allemaal te bezoeken heb je vast niet voldoende tijd maar loop zeker eens naar binnen bij een aantal van deze mooie kerken. Natuurlijk ook de Mariakerk maar vooral ook de wat kleinere kerken die wat meer achteraf liggen.

Het Wawel Kasteel is nog zo’n bezienswaardigheid waar je zeker naar toe moet gaan. Wanneer je naar de top gaat heb je niet het idee dat je binnen de kasteelmuren bent. Het zijn heel veel complexen aan elkaar gebouwd waardoor het niet de klassieke uitstraling van een kasteel heeft. Desalniettemin is het wel heel mooi en zeker de moeite waard om te bezichtigen.

De Lakenhallen zijn nog zo’n plek waar je zeker even door moet lopen. Niet omdat ze er nou zo’n leuke souvenirs verkopen maar gewoon omdat het mooi is om te zien. Op het immens grote plein in Krakau kun je genieten van de Lakenhal, de vele paarden en koetsen die er rondrijden en natuurlijk van de goedkope Poolse biertjes. Ik zeg biertjes maar ik bedoel bieren. Gosh wat een glazen. En dat voor heel weinig geld.

Op de laatste dag van onze trip brengen wij een bezoek aan Schindler’s factory. Bekend van de beroemde film Schindler’s list. Weer een bijzondere, aangrijpende ervaring. Krakau is een stad met heel veel geschiedenis en dat is iets wat mij altijd heel erg aanspreekt. Deze trip was niet zoals mijn andere trips. Ik heb ontzettend genoten maar mijn hoofd heeft ook nog dagenlang nagedacht over wat ik allemaal gezien heb. Dat doet wat met je.

Wat mij betreft is Krakau zeker een aanrader. Leuke winkeltjes, heel veel leuke (niet te dure) eettentjes, mooie bezienswaardigheden en heel lekker bier 😉 🙂

LEUKE EETTENTJES

Gruzinskie Chaczapuri
Een traditioneel Pools restaurant. Ontzettend leuk omdat het net een keer wat anders is dan die pasta die je normaal altijd pakt. Pools eten vind ik er niet altijd even mooi uit zien maar het is echt delicious! Zeker een aanrader. Dit restaurant zit midden in het centrum op de markt. Kun je daarna lekker een afzakkertje pakken.

MEER BLOGS VAN LIES OVER POLEN

Comments:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: