Top
Image Alt

Reismetlies

Puerto Princesa is een plek op het eiland Palawan in de Filipijnen. Vanuit hier beginnen velen hun tocht richting El Nido en Corón. Logisch, want dat zijn prachtige bestemmingen. Toch is het zeker de moeite om een dagje in Puerto Princesa te verblijven wanneer je er toch bent…

Heel veel langer is dan ook weer niet nodig want de hoofdstad van het eiland heeft niet heel veel te bieden. Toch heb ik er één wel heel bijzondere ervaring. Het bezoeken van de Iwahig gevangenis. Een gevangenis zonder muren. Althans, het grootste gedeelte. Je kunt de gevangenis gaan bekijken waarbij je wordt rondgeleid door de gevangenen zelf. Een heel bijzondere, vreemde ervaring.

Verschillende rangen, verschillende vrijheden
Er zijn verschillende rangen in de gevangenis. Degenen met de minste vrijheden mogen niet alleen op het erf rondlopen en verblijven dus wel ‘binnen de muren’. Anderen, die zich gedragen, krijgen steeds meer vrijheden. Hun vrouw en kinderen wonen soms zelfs op het erf. Ze willen een beter leven en absoluut niet meer terug naar Manila (daar waar de meesten zijn opgepakt).

De gevangenis lijkt gewoon op een rustig dorp waar iedereen zijn eigen ding doet. Gevangen lopen niet weg omdat ze weten dat ze niet ver zullen komen. Bovendien komt er dan weer een aantal jaar bij hun celstraf of moeten ze soms terug naar Manila, iets wat ze absoluut niet willen.

De gevangen zijn gek op koken, dansen en zingen. Je zult je dus absoluut niet vervelen. Daarnaast zijn ze altijd in voor een potje pingpong of willen ze gewoon gezellig wat kletsen. De een praat wat makkelijker over zijn verleden dan de ander. Sta daar dus ook open voor en ben niet té nieuwsgierig.

Niet met lege handen
Ben je van plan om langs te gaan, kom dan niet met lege handen aan en koop vooraf wat lekkers of wat functioneels om daar te delen tijdens een praatje. Hier zijn ze erg blij mee want ze hebben zelf vaak geen geld voor dit soort dingen. Tip: sigaretten doen het ook altijd goed 😉

Het is inmiddels wat meer toeristisch geworden in de gevangenis maar het is absoluut nog steeds de moeite. Ga vroeg in de morgen, dan ben je vaak alleen en is de ervaring des te meer bijzonder.

MEER BLOGS VAN LIES OVER DE FILIPIJNEN

El Nido ontdekken

Wie naar de Filipijnen gaat, gaat gegarandeerd ook naar El Nido. De mooiste plek op aarde mag je namelijk niet overslaan. El Nido ligt in het noorden van het eiland Palawan. Het Bacuit archipel telt tientallen kleine eilandjes met hagelwitte stranden, palmbomen en helderblauwe zee. Ga mee op ontdekkingstocht in El Nido.

Slapen in El Nido

Wie naar de Filipijnen gaat, gaat natuurlijk ook naar El Nido. Je kunt dit paradijs op aarde immers niet overslaan, toch? Ik moet zeggen, ik dacht héél even dat ik in Salou beland was maar gelukkig verandert dat snel. El Nido is druk, heel druk, dus daar moet je even aan wennen. Maar die drukte is niet voor niets en gelukkig is er buiten El Nido heel, heel veel ruimte…

De mooiste rijstvelden van de Filipijnen

De mooiste rijstvelden die ik in mijn leven heb gezien zijn absoluut te vinden in Banaue en Batad, in het Noorden van de Filipijnen. Een oase van rust, geen massatoerisme en prachtige uitgestrekte velden…

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: