Top
Image Alt

Reismetlies

Varanasi, India. Een van de meest bijzondere plekken waar ik ooit geweest ben. De plek wordt ook wel Benares genoemd, maar de meeste van ons zullen het kennen als Varanasi. Net als ik.

De stad bestaat al meer dan 2700 jaar en is een van de oudste steden ter wereld. De stad ligt aan de heilige rivier de Ganges en daardoor is de stad natuurlijk zo bekend geworden bij ons. De Ganges wordt door ons als Westerlingen gezien als een van de meeste vieze rivieren ter wereld. Er worden lichamen verbrand waarvan de resten in de rivier worden gegooid. Mensen wassen er hun beddengoed en zichzelf. Er wordt ontlasting in achtergelaten en de dode koeien uit de stad krijgen er hun laatste rustplaats. Een bron van bacteriën dus. Maar wel heel bijzonder om te zien. Heel fascineren en heel apart. Ondanks het feit dat ik de rivier niet in wilde gaan of überhaupt al aan durfde te raken, werd ik blij van de plek. Een soort bijzonder gevoel wat ik niet zo goed kan omschrijven. Wij waren al een hele tijd in India dus we waren al een beetje gewend aan de stanken de andere viezigheden. Toch blijf ik zeggen: India is niet vies, India is beeldschoon. Het is een bijzonder land waar je van gaat houden of niet. Ik ben er van gaan houden.

Wij worden vriendelijk in ons hotel ontvangen. Dat is ook het leuke aan India. De hotels kosten niet veel en ze zijn prachtig. Het lijken soms wel kastelen waar je ook daadwerkelijk als een prinses behandeld wordt. Een versgeperst sapje bij binnenkomst is heel normaal inclusief een praatje met de eigenaar of eigenaresse. De mensen zijn onwijs vriendelijk en proberen je waar dan ook te helpen. Heel fijn om te merken. Ik ben hierdoor ook volledig op mijn gemak en heb me geen moment onveilig gevoeld in India.

De verbrandingen aan de Ganges zijn heel bijzonder om mee te maken. De mensen vragen uiteraard of je als toerist geen foto’s wilt maken en dat doe ik dus ook niet. Jammer om te zien dat sommige toeristen zich hier niet aan houden. Op het moment dat wij aankomen is er een ceremonie bezig. Alleen de mannen zijn hierbij aanwezig. Vervolgens wordt het lijk door de familieleden op een draagbare plank door de stad naar de rivier gedragen. Een overleden vrouw wordt gewikkeld in een oranje doek, een kind in een witte en een oude man of vrouw wordt in een goudkleurige doek gewikkeld.

Er zijn zeven redenen om iemand niet te cremeren: zwangere vrouwen, kinderen onder de 10 jaar (nog geen ziel geworteld), Sadhu’s (heilige mannen), mensen die zijn overleden door een beet van een cobra, overleden zijn door Lepra of waterpokken en slachtoffers van misdrijven of ongevallen. In deze gevallen wordt het lichaam, verzwaard met stenen, in de Ganges gegooid.

Voor mij is dit een heel bijzondere ervaring. Het lijkt misschien wat gek voor ons maar alles gaat met respect voor de families. Ik geloof zelf niet zo ergens in maar het lijkt me een fijne houvast wanneer dat wel zo zou zijn. Je kunt je ergens aan vasthouden en daar op vertrouwen en ik vind het prachtig om te zien dat deze mensen dat ook doen. Ik denk dat ik zeker nog eens terug wil gaan naar Varanasi om me nog meer te verdiepen. Voor nu geniet ik van de tijd die ik er gehad heb.

LEUKE EETTENTJES

Lotus Lounge
Bij Lotus Lounge kun je heerlijk ontspannen. Het uitzicht is er prachtig en je kunt er heerlijk eten. Allemaal pluspunten dus en zeker een keer de moeite. Het is wel eventjes klimmen dus trek je goede schoenen aan 😉
Mansrowar Ghat & Bangali Tola, Varanasi, India

Shree Cafe
Bij Shree Cafe kun je heerlijk vegetarisch eten. Iets wat ik ook gedaan heb tijdens mijn reis door India. Ik wilde niet riskeren dat ik in dit prachtige land ziek zou worden dus heb ik een maand lang vegetarisch gegeten. Dit is een heerlijke plek en je zult merken dat vegetarisch eten heerlijk is.
Manmandir, Varanasi, India

MEER BLOGS VAN LIES OVER INDIA

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: