Top
Image Alt

Reismetlies

Wanneer je naar Argentinië gaat denk je natuurlijk aan vlees. Niet dat je er tegenwoordig als vegetariër of veganist niet uit de voeten kunt (juist want wel Palermo in BA is een walhalla), maar voor mij is Argentinië ook echt gekoppeld aan vlees. In Nederland proberen we wat te minderen met vlees door het alleen te eten wanneer we er écht zin in hebben en wanneer het echt iets toevoegt. Nou, in Argentinië voegt het voor mij zeker iets toe. Maar er is meer dan dat. Welke gerechten je echt moet proberen? Ik zet ze voor je op een rijtje.

empanadas

Deze moeten natuurlijk op nummer één in mijn lijstje. Empanadas, ik ben er dol op. De pasteitjes, gevuld met van alles en nog wat, zijn op iedere hoek van de straat te verkrijgen en kosten vaak geen drol. Mijn favorieten zijn pollo (kip) carne (vlees) en verduras (groenten). Wij namen dit iedere ochtend als ontbijt en/of lunch. Ideaal om wat geld te besparen en toch heerlijk te eten.

dulce de leche

Hetgeen waar Argentinië natuurlijk bekend om staat. Ik ben zelf niet zo’n zoetekauw maar voor dulce de leche maak ik natuurlijk een uitzondering. Op je brood, door je toetje, als ijsco, met pasta(!) je kunt het zo gek niet bedenken of de Argentijnen combineren het met dulce de leche. Dikke tip: Freddo’s heeft echt het allerlekkerste dulce de leche ijs.

alfajores

Een alfajor is een traditioneel gebakje dat voortkomt uit Argentinië. Maar ook in de rest van Zuid-Amerika wordt het gegeten. Het is in mijn ogen een soort macaron maar dan anders. Heel vaak gevuld met, je raadt het al, dulce de leche. Wederom niet echt mijn favoriet maar zeker een aanrader voor de liefhebbers van zoetigheden.

steak

Vlees, vlees en nog eens vlees. Wie in Argentinië op vakantie gaat ontkomt er eigenlijk niet aan. Ik moet zeggen dat er in tien jaar toch veel is verandert in Argentinië. Waar je tien jaar geleden (2010) moeite moest doen om iets vegetarisch te vinden op een menukaart, is er nu meer dan voldoende keus. Maar de specialiteiten van bijna ieder Argentijns restaurant blijven natuurlijk de grote stukken vlees. Chorizo, bife de lomo, bife de ojo, noem maar op. Zeker proberen want mijn god wat is dat heerlijk!

chimichuri

Deze heerlijke Argentijnse dressing wordt gebruikt voor bij gebraden vlees, het op smaak brengen van salades, of om vis en gevogelte mee te marineren. Het is een vloeibare, licht pikante en zeer gekruide saus. Bereid op basis van olie, azijn, peterselie, oregano, peper, rode peper en andere kruiden. Chimichurri brengt de smaak van vlees heel goed naar voren. In Argentinië is het vlees vaak zo goed dat er geen saus bij geserveerd wordt zoals wij dat kennen. Maar de chimichurri maakt het in mijn ogen nog net wat lekkerder!

meer blogs over argentinië

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: