Top
Image Alt

Reismetlies

Loonse en Drunense duinen

De Corona-crisis houdt nog even aan en dat betekent dat we creatief moeten zijn in eigen land. Voor ons betekent dat heel veel spelletjes, oneindig veel koken (en dus eten) en heel veel plekjes in eigen omgeving ontdekken. Die plekken proberen we te bezoeken op tijdstippen dat het nog niet zo druk is (in het weekend heel vroeg of doordeweeks). Deze keer: De Loonse en Drunense duinen. Heel dicht bij huis en oh zo mooi. 

Struinen door de bossen, genieten van de zon op een van de talloze bankjes en natuurlijk door het eindeloze zand struinen. Dicht bij huis kan dit gewoon. Voor ons (vanaf Tilburg) maar een kwartiertje rijden maar je waant je heel even in een compleet andere wereld. Het uitgestrekte natuurgebied is ruim 2700 hectare dus je zult je er niet zo snel vervelen….

prachtige uitzichten

Het stuifzand in het gebied is levend en daardoor erg zeldzaam in Nederland. Op dit moment werkt Natuurmonumenten aan een herstelproject voor het in standhouden van dit soort stuifzandgebieden. Erg belangrijk natuurlijk willen we hier nog lang van kunnen genieten! 

Door het zand is er een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht (soms tot wel vijftig graden verschil). De flora en fauna die hier te vinden zijn, zijn daarom ook niet alledaags. Er zijn verschillende zandbijen te spotten maar ook hagedissen kun je in de Loonse en Drunense duinen vinden. 

Loonse en Drunense duinen

Fiets- en wandelroutes

Natuurlijk zijn er verschillende fiets- en wandelroutes te vinden in het Nationale park. Om te mogen mountainbiken in het park heb je een vignet nodig. Deze kun je hier online bestellen. Wanneer je wilt paardrijden, is een ruitervergunning verplicht. Deze koop je bij de horeca die rond het gebied ligt. Verschillende wandelroutes zijn online bij Natuurmonumenten te vinden maar ook de ANWB heeft een hele mooie route uitgezet. 

Loonse en Drunense duinen

weekendje weg

Voor wie langer van deze mooie omgeving wil genieten is er natuurlijk te mogelijkheid om een nachtje te verblijven in de omgeving van het park. Dat kan in een natuurhuisje maar natuurlijk ook in Tilburg. Ook daar is namelijk ontzettend veel te doen! Kijk gerust eens naar mijn blogs over deze toffe, soms ondergewaardeerde stad, in Nederland. 

meer blogs over nederland

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: