Top
Image Alt

Reismetlies

Het Spoorpark in Tilburg heeft al even geleden haar deuren geopend maar is nog steeds absoluut een bezoek waard. Natuurlijk heeft Tilburg bij mij een streepje voor en vind ik alles in deze stad fantastisch, maar dit park is van een andere klasse. Een park wat je in steden als New-York, Londen of Parijs zou verwachten maar wij in Tilburg hebben het. Het Spoorpark!

groen en gezellig

Het Wilhelminapark, het Leijpark en natuurlijk het Wandelbos, er is al redelijk wat groen in Tilburg maar een plek zoals deze kende de stad nog niet. Hoogste tijd voor een gave plek, en zo ontstond een burgerinitiatief. Uiteindelijk resulteerde dit allemaal in een prachtig park midden in het centrum van Tilburg. 

Een paar jaar geleden kocht de gemeente Tilburg het (voormalige) Van Gend en Loosterrein (VGL-terrein). Het terrein is 7,5 ha. groot, is centrum-stedelijk gelegen en maakt deel uit van de spoorzone die volop in ontwikkeling is. Na aankoop is het VGL-terrein gedeeltelijk gesaneerd.

Over de bestemming van het terrein zei het Coalitieakkoord 2014-2018: ‘Wij kiezen voor het Van Gend en Loosterrein een combinatie van groen en leisure. Oftewel in het midden een park met landelijke, groene activiteiten en aan de beide uiteinden ruimte voor vestiging van vrijetijdsvoorzieningen. Zolang er nog geen concrete plannen zijn kunnen er tijdelijke activiteiten plaatsvinden zoals een stadscamping of stadsland-bouw. De betrokkenheid van de bewoners blijft belangrijk.’

Tussen januari en april 2016 konden voor dit heel bijzondere burgerinitiatief ideeën worden ingezonden. De regiegroep had de taak de 82 plannen te beoordelen en daaruit de definitieve groep kwartiermakers te selecteren.

Op basis van bestaande –geslaagde – stadsparken heeft de regiegroep potentiele succesfactoren geselecteerd en criteria benoemd:

  • cultuurhistorische kwaliteiten: Het idee moet aansluiten bij de historie van de locatie en slaat een brug naar de toekomst.
  • ecologie en groenstructuur: groen speelt een belangrijke rol waarbij de aanwezigheid van bomen, struiken, gras en wandelpaden worden meegenomen.
  • voorzieningen voor recreatie en sport. Het idee moet actief ontmoeten, ontspannen, sport, slenteren stimuleren; op de korte als langere termijn. Denk aan horeca, sportvoorzieningen.
  • realiseren van algemene voorzieningen als bereikbaarheid, parkeren en kwaliteit van de inrichting.
  • water was van oudsher aanwezig op het terrein. Terugbrengen van levend water is een belangrijke meerwaarde. Is onderscheidend ten opzichte van andere Tilburgse parken.
  • hoe verhoudt het park zich tot de omgeving. Wat draagt het bij aan de stad, hoe worden omwonenden en stadsbewoners betrokken, en in welke vorm.

in de zomer én winter genieten

Zowel in de zomer als in de winter is het volop genieten in het park. Er is altijd wel wat te zien en te beleven. Of het nu gaat om kinderen die aan het spelen zijn, ouderen die een spelletje spelen, sporters op het grasveld en skaters op de skatebaan, ik kijk altijd mijn ogen uit. In de winter bestel ik een warme chocolademelk met slagroom en in de zomer is dat natuurlijk een heerlijk koud pilsje. Wat wil ik nog meer? 

t-huis om heerlijk te borrelen

Het T-huis is een toffe plek om samen te komen met vrienden. Ze hebben een fantastische kaart en zowel tijdens de lunch als borrel én avondeten kun je er je hart ophalen. Maar je kunt er ook even stoppen tijdens een heerlijke wandeling om bij één de kiosken een lekker drankje en snack te scoren. Genieten aan het water, het vette interieur van het T-huis (inclusief te gekke toiletten) en natuurlijk van al het moois dat om je heen gebeurt. Voor ons echt een plek om even tot rust te komen. 

Daarnaast worden er in het Spoorpark regelmatig foodtruckfestivalletjes en andere evenementjes georganiseerd. Vakantie in eigen land! 

meer blogs over nederland

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: