Top
Image Alt

Reismetlies

De Prambanan tempel behoort tot de bekendste tempelcomplexen van Indonesië. Wanneer je in de buurt bent, en hoogstwaarschijnlijk Borobudur bezoekt, is een bezoek aan de iets minder bekenden Prambanan ook zeker de moeite waard. Het is een prachtige en heel goed bewaarde tempel uit de oude Hindoe cultuur. Daarnaast is het de grootste Hindoe-Javaanse tempel van Indonesië.

Het complex is een Hindoeïstische tempel in tegenstelling tot Borobudur. Omdat het wat minder bekend is, is het ook iets minder druk. Wat niet wil zeggen dat het er rustig is. Toch vind ik de vibe, de sfeer die bij de tempel hangt relaxter dan bij de Borobudur.

Het tempelcomplex bestaat uit verschillende tempels met als belangrijkste de ‘Lara Jonggrang’. Het is gebouwd rond 850 door onder ander Rakai Pikatan. Kort na de bouw werd het al snel weer verlaten. De naam Prambanan betekent overigens ‘vele priesters’.

ook hier voel je de magie

Als ik heel eerlijk ben vind ik deze plek nog magischer. Anderzijds is het bijna niet met elkaar te vergelijken omdat het allebei zo’n verschillende, bijzondere plekken zijn. Misschien is, door alle aandacht, de verwachting bij de Borobudur nóg hoger waardoor het enkel wat meer kan tegenvallen. Desalniettemin zou ik altijd aanraden om ze allebei mee te pakken wanneer je in de buurt bent. 

hoe kom ik er eigenlijk?

De eenvoudigste manier is om een tour te boeken vanuit Yogyakarta. Veel tours bieden zelfs een duo-tour aan waarbij je eerst de Borobudur bezoekt en daarna richting Prambanan vertrekt. Ik zou het echter los van elkaar doen zodat je écht de ruimte en tijd kunt nemen om te genieten van deze twee plekken.

Je kunt ook met de bus. De TransYogya bus rijdt zeer frequent van J. Malioboro in Yogyakarta naar de Prambanan. 

Wat kost een bezoek aan prambanan?

Zoals ik eerder al zei kun je een gezamenlijke tour doen naar Prambanan en Borobudur. Kosten voor volwassenen zijn hiervoor plusminus 45 dollar. Wanneer je alleen Prambanan bezoekt zijn de kosten 25 dollar. Een bezoekje kun je het beste brengen van mei tot en met oktober omdat er dan het minste regen valt. De temperaturen zijn altijd heerlijk en ook in april had ik fantastisch weer. 

een klein lesje geschiedenis

Nadat de tempels werden gebouwd ( waar twee eeuwen voor zijn gebruikt wat we ons nu écht niet meer voor kunnen stellen) werd de regio verlaten toen de Hindoe koningen naar het Oosten van Java vertrokken. In de 16e eeuw was er een aardbeving met zo’n heftige kracht waardoor de helft van de tempels is ingestort. 

Veel materiaal werd meegenomen door schatzoekers en lokale bevolking. Zij gebruikten het als bouwmateriaal omdat ze zelf niets hadden. Pas in 1811 werd het tempelcomplex ontdekt maar pas in 1893 werd het middelste gedeelte weer uitgegraven. In 1918 zijn de reconstructies van het complex begonnen waarna dit nog ooit geëindigd is. De renavatie van de hoofdtempel werd wel in 1953 afgerond. De originele stenen zijn lastig te vinden waardoor het allemaal heel veel tijd kost. Een renovatie begint hier pas wanneer 75% van het originele materiaal gevonden kan worden.  Er zal dus nog wel een tijd gebouwd en gerenoveerd worden op deze plek, maar als het er dan voor altijd zo bij blijft liggen is het dat zeker waard. 

meer blogs over indonesië

Comments:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: