Sri Lanka landinformatie

Backpacken in Sri Lanka? 

Backpacken in Sri Lanka was voor mij persoonlijk een fantastische ervaring! Ik ben voor Sri Lanka al naar India geweest en dat vond ik fantastisch maar Sri Lanka kan daar zeker aan tippen. Veel mensen noemen Sri Lanka het ‘schone India’ en daar zit zeker een kern van waarheid in. De mensen in Sri Lanka zijn ontzettend vriendelijk en het land is heel makkelijk te bereizen. Omdat het niet zo groot is kun je in een relatief korte tijd heel het land zien. Desalniettemin is het wel aan te raden toch wat tijd uit te trekken voor je reis. Je wilt onderweg immers ook genieten! Van het levendige Kandy tot de prachtige stranden van Arugam Bay en van de vissers in Negombo tot het ‘Nederlandse’ plaatsje Galle. Reismetlies neemt je mee op een onvergetelijke reis. 

Officiële naam: Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka
Continent: Azië
Oppervlakte: 65.610 km²
Hoofdstad: Sri Jayawardenapura Kotte
Inwoneraantal: 20.277.597 inwoners (2012)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 2.524 m (Pidurutalagala)
Afstand (Amsterdam – Sri Jayawardenapura Kotte): 8.450 km
Vliegduur: circa 10 uur

Beste reistijd 
Door het aangename klimaat van Sri Lanka kan het land in principe het hele jaar bezocht worden. Echter kent het land wel twee regenseizoenen. Je hebt het Yala Monsoon; deze zorgt voor regen in het westen, zuidwesten en het binnenland van april tot september. De ander is het Maha Monsoon; deze zorgt voor regen aan de oostkust van november tot en met maart.

Inentingen 
Gele koorts vaccinatie verplicht als u komt uit een hoogrisicoland voor gele koorts of daar transit bent geweest. Dat geldt ook voor baby’s vanaf 6 maanden. Vraag aan de adviseur om welke landen dit precies gaat en welke eisen er zijn t.a.v. ‘transit zijn’. Verder worden vaccinaties voor DTP en Hepatitis A. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Thailand.​

Visum
Als je in Sri Lanka binnen wilt komen heb je een visum nodig. Op de website www.eta.gov.lk kun je een online een ETA aanvragen. Dit is een reistoestemming, deze heb je nodig om Sri Lanka te bezoeken. Het is verstandig om dit minimaal enkele dagen voor aankomst aan te vragen. Alhoewel de aanvragen meestal binnen een uur worden goedgekeurd. Voor dit visum dien je vervolgens $35 te betalen (met een creditcard), waarna je 30 dagen in het land mag blijven. Je kunt ook uit een aantal andere opties kiezen, mocht je andere reisplannen hebben.

Feestdagen & festivals
4 februari Onafhankelijkheidsdag
6 maart Holi
14 augustus Feest van de Heilige Gouden Tand (alleen in Kandy)
11 november divali

Dagbudget
Het prijsniveau in Sri Lanka is ongeveer gelijk aan dat in Zuid-India. Dat betekent dat het een erg goedkoop land is om in te reizen. Eten doe je al vanaf €1 en ook het transport is bijzonder goedkoop. Voor minder dan €5 zit je een dag in de bus. Onderstaande bedragen zijn reëel om aan te houden als dagbudget.

Backpacker: €15 – €20
Backpacker+: €20 – €30

Vet om te doen in Ella, Sri Lanka

Ella is één van mijn favoriete plekken in Sri Lanka. Wat mij betreft mag je deze plek dus ook zeker niet overslaan. Wat er nou eigenlijk zo tof is aan Ella? Nou, dat zal ik jullie eens vertellen.

Prachtige stranden in Trincomalee

Je reis in Sri Lanka kan natuurlijk niet afgesloten worden zonder te hebben genoten van de heerlijkste stranden. Wij zaten nog even te twijfelen om een kort bezoek te brengen aan de Malediven (je bent immers toch zo dichtbij) maar vanwege de weersomstandigheden destijds daar hebben wij ervoor gekozen om dat niet te doen. Prima want Sri Lanka heeft ook héél veel moois!

Treinreis van Kandy naar Ella

Ik schreef al flink wat tips voor wanneer je naar Ella gaat. Maar wanneer je naar Ella gaat neem je natuurlijk ook de trein vanuit Kandy. Althans, natuurlijk, dat denk ik wel want het is één van de vetste reizen van het land. Wat je allemaal moet weten? Dat heb ik voor je op een rijtje gezet. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan…

0 reacties op “Sri Lanka landinformatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s